Helse, bolig og politikk.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FTonsbergSVogFerderSV%2Fvideos%2F1590069407742934%2F&show_text=0&width=560

Jeg har tidligere omtalt politikk som å være noe personlig.

I programutvalget forsøker vi å få innspill fra innbyggere, organisasjoner og medlemmer, slik at vi lager et program i Tønsberg og Re, basert på innbyggernes meninger.

I videoen forteller jeg at jeg opptatt av helse, omsorg og boligpolitikk.

Jeg syntes det er viktig at alle som trenger hjelp og er i en vanskelig situasjon, skal få hjelp til bolig. Men ofte er tildelingen ofte en uheldig blanding av flere grupper med sammensatte problemer.

Jeg skriver i tidligere innlegg om min mor lider av paranoid schizofreni, dette er en alvorlig psykisk sykdom som er en varig tilstand. Tønsberg Kommunale Eiendom har sammen med Tildelings-kontoret, ikke klart å finne en bemannet bolig til mamma. Istedenfor har hun fått en ny sosialbolig. Her flytter vi bare et problemet videre og det er ikke en langsiktig løsning. Psykisk helseteam og DPS forteller meg at, dette er ikke et problem da leiligheten er tilknyttet psykisk helsehjelp. Her snakkes det om frivillighet og å bruke mor som en ressurs. Hvordan kan en håpe på at hun skal frivillig skal delta, når hun ikke vet at hun er syk?

Hun har lite innsikt i sitt eget liv og forstår hva som er virkelig og ikke.

Fra vedtak til vedtak, sitter vi pårørende og venter på en løsning. En kan jo undre på hva slags påvirkning boligpolitikken har på de pårørende?

Det finnes så mange andre historier. En som også har berørt meg, er et bekjentskap med en tidligere rusmisbruker med fysisk helseproblematikk. Etter mange års kamp, klarte personen omsider å bli nykter.  Som rusmisbruker, er boligdrømmen mange steinkast unna. Personen fikk tildelt en sosialbolig. Kampen for å bli værende som nykter blir ganske hard når de fleste i leilighetene rundt misbruker narkotika og alkohol. Personen fortalte meg at det var som å bo på dødens venterom.

For det å ha en bolig en trives i som er funksjonell , spesielt for noen med handikap er meget viktig.

Å bo på et sted en trives i er viktig for alle. For en person med et handikap av et eller flere slag, er det vanskelig å møte disse kravene som trengs i det private markedet.

Jeg ble også tilbudt en sosialbolig. Det var mitt siste år på Høgskolen i Sør-Øst Norge jeg trengte en mer funksjonell bolig, men i det private markedet fant jeg ikke noe som var tilrettelagt for rullestol og andre hjelpemidler. Jeg ble da tilbudt en bolig på Sem. Jeg googlet adressen, fant navnet og sjekket det opp på Facebook. Fikk sjokk, det var et hard belastet sted med mye tyveri…

Men takker du » Nei» , blir du avist som boligsøker…

Heldigvis fikk jeg den hjelpen jeg trengte i form for lån og tilskudd fra Husbanken. Det måtte noen  klager til.  Det blir mange klager, stuen har blitt til et kontor.

En annen historie er fra Barkåker i den aldersboligen mor og jeg bodde i fra 1985-1988, før mor fikk hjelp  og fikk egen leilighet på Eik.  En bekjent av meg fra Barkåker forteller meg, at det nå er helt annerledes der. Folk bråker i hagen, spiller høy musikk og ruser seg der, hver eneste dag. Det er ikke slik jeg husker det.

Er dette en verdig avslutning på livet ? 

Som pårørende i en slik situasjon  er dette ganske vanskelig. Mor leier en sosialbolig i et belastet område  i nærheten av byen og det er vanskelig for vergen og pårørende å hjelpe henne med økonomisk hjelp, da hun ofte får besøk og låner bort penger.  Hun gir rett og slett bort alt, uten å validere . Tønsberg Kommune er helt sikre i en sak, det er det at min mor blir utnyttet på de fleste tenkelige måter. Et eksempel, er at hun lot naboen tegne et abonnement i hennes navn. Dette resulterte skyhøye telefonregninger og endte omsider med at mor måtte ha et kontantkort.

Det er mange historier. Det er mange liv.

Burde vi ikke sikre at de som trenger hjelp, ikke får større problemer enn det de hadde i utgangspunktet?  

Med vennlig hilsen en pårørende.

Kom gjerne med innspill , del og kommenter.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s