Digidel 2015-2017 er nå avsluttet.

                                                                                                               screen-shot-2017-02-17-at-15-41-01

Det to år-ige programmet som omhandlet økt digital kompetanse er nå avsluttet. 

Men hva var egentlig digidel og hva skjer nå?

Digidel ble etablert i 2015, her skulle offentlige virksomheter, IKT-næring og frivillige organisasjoner sammen styrke den digitale kompetansen i befolkningen.  Formålet var å bidra til kvalitetsikring av kurs og opplæring i bruk av digitale verktøy. Programmet gjennomførte flere tiltak, blant annet, etablerte kunnskapsbase og samarbeidsarena for virksomheter som driver med undervisning, kurs og veiledning innen digital kompetanse. Kunnskaps og moderniseringsdepartementet via Digidel har sørget for at flere tusen innbyggere har fått opplæring i grunnleggende bruk av digitale verktøy og hevet sine ferdigheter og kompetanse. Selv om programmet er avsluttet er digidel.no forstatt en arena som er ivaretatt og tilgjengelig.

Nå er det opp til kommunen vår! 

Kommunal- og moderniseringsdepartementet og KS, kommunesektorens organisasjon, undertegnet 30. juni 2016 en intensjonsavtale om utvikling av et kommunalt veiledningstilbud for økt digital kompetanse.KS og departementet har i fellesskap forpliktet seg til å legge forholdene til rette slik at kommunesektoren kan opprette et veiledningstilbud som kan bidra til å øke innbyggernes digitale deltakelse og kompetanse.

Det nye med denne avtalen er at kommunene sammen med staten lager et veiledningstilbud som omfatter både statlig, kommunal, privat og frivillig sektor. Tilbudet skal være tilpasset innbyggernes veiledningsbehov.
KS og departementet i fellesskap utarbeidet et prosjektmandat for utvikling av kommunale veiledningstilbud innen digital kompetanse. Målet med prosjekt er å bidra til etablering av et veiledningstilbud i grunnleggende digital kompetanse i alle landets kommuner.

Digidel var et ambisiøst prosjekt.

Jeg var i utviklingen av et sosialt entreprenørskaps-prosjekt som omhandlet digital kompetanse i Norge. Jeg var heldig i forhold til statistikk, da digidel foretok seg del undersøkelser som jeg igjen fikk bruk for. Dette var hårreisende statistikk som tilsa og tilsier at 30 % av Norges befolkning er ikke digitalt kompetente til å forholde seg til digitale arenaer og plattformer. Det er et krav satt av offentlig forvaltning at det skal kommuniseres via digitale plattformer. Da det digitale rom er en del av samfunnet vårt i dag, finner jeg det skremmende i forhold til demokratiske problemstillinger at det er 30 % av vår befolkning som mangler digital kompetanse. Dette handler om å kunne være del av hele vårt samfunn, der kommunikasjon bør gå begge veier for å styrke vårt demokrati.

Har du hørt om Digidel?

Hvis nei, så er du ikke alene. Som nevnt var det et ambisiøst prosjekt. Digidel arena, ble avholdt to ganger, der møttes mange kjente og noen mindre kjente for lansering. Det var et stort konsept, et fint verktøy og mange fine ord. Jeg har selv vært søkende i forhold til mine prosjekter, det var da jeg ble kjent me digidel-konseptet. Jeg så ingenting om digidel i noen annonser, facebook, aviser eller andre medier.  For hva er data uten menneskene?  Med all respekt for KS  og kommunal og moderiseringssdepartementet, så har de fått til noe, de har vært med på å kaste lys over den digitale kompetansen i Norge!  Digidel var en arena som skulle ha en delingskultur på tvers av de som deltok, enten lagde kurs eller lasted ned kurs. Deltagere på kryss og tvers, skulle være med på å skape noe sammen. Jeg syntes det ble for lite tilrettelagt for en delingskultur i et ganske anonymt it/ kompetanse konsept samtidig burde det vært mer fokus på synliggjøring i sosiale medier. Delingskultur er så viktig for innovasjon og næring, og jeg håper det offentlige vil fortsette og fremme vekstkulturer innen it- og innovasjon!

Og hva nå ?

Da intensjonsavtalen ble undertegnet den 30 juni, har KS og departementet har i fellesskap forpliktet seg til å legge forholdene til rette slik at kommunesektoren kan opprette et veiledningstilbud som kan bidra til å øke innbyggernes digitale deltakelse og kompetanse.

 

 

 

 

 

Belinda Monteran Leinonen ( belinda.m.leinonen)

Kilder: digidel.no / kunnskaps og moderniserings departementet/ KS

foto:digidel.no

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s